Spring naar inhoud

Project Oneg Ensemble

mei 4, 2012

‘Vergeten Geheimen’ is de titel van een unieke landelijke serie van herdenkingsconcerten op locatie: op vormalige onderduikadressen, in aanwezigheid van overlevenden.

Komende zomer 2012 is het zeventig jaar geleden dat Joodse Nederlanders aan deportatie probeerden te ontkomen door een onderduikadres te zoeken.
Om dit feit te markeren wil het Oneg Ensemble, vanaf augustus/ september 2012 tot zomer 2013, herdenkingsconcerten geven op onderduikadressen door heel Nederland.

Een authentieke getuigenis, bij voorkeur van een onderduikkind of kind van onderduikgevers van de locatie, maakt deel uit van de herdenking. Deze getuigenis kan desgewenst ook worden voorgelezen door een directe nabestaande. Zo wordt de ervaring van die periode met het publiek gedeeld. Deze vorm van herdenken is nooit eerder voorgekomen.

Voor het project zijn wij op zoek naar 4 tot 6 overlevenden en hun onderduikadres per provincie.
Kent u overlevenden in uw eigen kring, in Nederland, die nog in contact staan met hun onderduikgevers/familie? Bestaat de onderduiklocatie nog? En zouden zij mogelijk hun getuigenis zelf, of door een direct familielid willen vertellen als onderdeel van het herdenkingsconcert op de onderduiklocatie? Dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen voor nadere informatie.

Praktische voorwaarden voor de onderduiklocatie en het herdenkingsconcert:
– Beschikking over een ruimte voor een piano (dus geen vleugel) en twee staande musici.
– Plaatsing mogelijk van minimaal 20 en maximaal 50 tot 100 publieksstoelen.
– Gebruik van minimaal 1 toilet.
– Eventueel een keuken, voor de catering van een drankje na afloop, zou ideaal zijn.

Om de privacy van de woon- of werkruimte zoveel mogelijk te waarborgen wordt met de huidige bewoners hun voorwaarden overeengekomen, vastgelegd en op de afgesproken concertdatum nageleefd. (Bijvoorbeeld; welk deel als ‘publieksruimte’ wordt opengesteld en welk deel wordt afgesloten.) Ook ten aanzien van de publiciteit wordt met hen afspraken vastgelegd.

Tijden:
De concertdatum wordt in overleg met locatie en spreker ingeroosterd.
De herdenkingsconcerten vinden plaats op doordeweekse avonden en zondagmiddag/avond.
De vrijdag niet. Op zaterdagavond zijn de herdenkingsconcerten afhankelijk van de eindtijd van de Shabbat.
De ‘gebruiksduur’ van elke locatie ligt rond de 3,5 a 4 uur. (Plaatsing van een piano, publieksstoelen, kassa-inrichting, concert van ca. 1 ½ uur, korte nazit. Waarna verwijdering van piano, stoelen en kassa-inrichting.) Reiskosten voor de gastspreker worden opgenomen in het budget van de fondsenwerving en subsidieaanvragen.

‘Vergeten Geheimen’ wordt geproduceerd door Oneg Ensemble in samenwerking met de Stichting Col Arte.

Wij hopen dat u ons unieke project een warm hart toedraagt en graag uw medewerking wilt verlenen. Met veel interesse kijken wij uit naar uw reactie

Over het Oneg Ensemble
Initiatiefnemers zijn pianist/componist Mathieu Polak en violist Loek Lufting. Zij hebben elkaar (musicerend) leren kennen bij de Joodse gemeente Beit Ha’Chidush in Amsterdam. Samen met zangeres Rivka Worms is van daaruit het Oneg Ensemble ontstaan.
Op 1 mei 2008 had het Oneg Ensemble de eer de muziek te verzorgen tijdens de Shoah herdenking in de Hollandse Schouwburg in Amsterdam.
Afgelopen najaar is het Oneg Ensemble gevraagd door het Geneco (Genootschap Nederlandse Componisten) om concerten te geven in het kader van haar 100-jarig bestaan.
Op 4 mei speelt het Oneg Ensemble op Open Joodse Huizen in Amsterdam.
Het Oneg Ensemble brengt hoofdzakelijk werken ten gehore van gevluchte-, vervolgde-, naoorlogse en hedendaagse Joods-Nederlandse of Joods-buitenlandse componisten.

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: