Spring naar inhoud

Avondlied: Concert 12 november 2012

oktober 27, 2012

Het tweede concert van dit seizoen brengt naast muziek van vervolgde Roemeense componisten en Dick Kattenburg twee premières van jonge Nederlandse componisten: Frank van Gompel en Mathieu Polak. Andrei Banciu (piano) en Bogdan Jianu (cello) zijn beiden geboren in Roemenië en vormen samen met Burkhard Maiß (viool) en Eleonore Pameijer (fluit) het Jacques Thibaud Ensemble.

In 2011 organiseerde het Joods Historisch Museum een tentoonstelling over Joodse avant-garde kunstenaars uit Roemenië. Het museum verzocht Eleonore Pameijer een bijpassend muzikaal programma samen te stellen met muziek van Roemeens-Joodse componisten uit het begin van de twintigste eeuw. Samen met haar Roemeense collega’s van het Jacques Thibaud Ensemble ontdekte ze prachtige muziek. Net als Leo Smit en RosyWertheim in Nederland trokken ook jonge Roemeense componisten naar Parijs. Marcel Mihalovici en Stan Golestan studeerden beiden bij Vincent d’Indy aan de Schola Cantorum. Mihalovici bleef in Parijs en werd Frans staatsburger. Hij richtte er het kamermuziekgezelschap ‘Le Triton’ op, waarmee werken van eigentijdse componisten werden uitgevoerd. In de oorlog moest hij het bezette Parijs ontvluchten. De Gestapo doorzocht zijn woning en kwam achter zijn verblijfplaats, zodat hij alsnog moest onderduiken. Hij sloot zich aan bij een afdeling van de verzetsbeweging Front National en zette zich in voor vervolgde co ponisten. Ook Golestan zou in Frankrijk blijven. Hij schreef muziekkritieken voor ‘Le Figaro’ en was voorzitter van de ‘Association Parisienne de la Critique Musicale Etrangere’. Max Eisikovits speelde een vooraanstaande rol in de Roemeense stad Cluj als componist, musicoloog en directeur van het conservatorium. Hij verzamelde en beschreef de muziek van de Joodse gemeenschap in de streek Maramures, op de grens van Roemenië en Oekraïne. Het Joodse leven in Cluj bloeide, totdat de TweedeWereldoorlog daar een einde aan maakte. Ruim 16.000 Joden werden gedeporteerd naar Auschwitz in het voorjaar van 1944. Eisikovits ontkwam, tijdens de oorlog gaf hij les in Timisoara, György Kurtág was een van zijn leerlingen. Frank van Gompel schreef zijn ‘Elegie’ voor Jules Janssen (1951-1999). Een eerbetoon en ‘In Memoriam’, waarin de componist levensvreugde combineert met pijn en eenzaamheid. Met zijn compositie voor viool solo ‘Le baiser d’amour’ verklankt Mathieu Polak de Joodse gedachte ‘eerst doen, dan denken’. De kus is e poort naar de verbinding, waaruit de liefde groeit. Zo is het ook met onbekende muziek van vervolgde en vergeten componisten: pas wanneer musici de muziek wakker kussen, kan de liefde bij het publiek groeien.

Programma
Ludovic Feldman (1893-1987) Cântec de seară (Avondlied) voor cello en piano
Marcel Mihalovici (1898-1985) Mélodie voor fluit en piano
Alfred Mendelsohn (1910-1966) Preludiu (uit de Partita voor viool solo)
Frank van Gompel (1965) Elegie voor fluit, viool, cello en piano (2006)
Max Eisikovits (1908-1983) Images chassidiques voor cello en piano:
Elegie et danse – Rhapsodie chassidique
Stan Golestan (1875-1956) Sonatine voor fluit en piano (1932)
Dick Kattenburg (1919-1944) Kwartet (1943)
Mathieu Polak (1972) Le baiser d’amour (2012) voor viool solo (première)
Jacques Thibaud Ensemble: Eleonore Pameijer – fluit, Burkhard Maiß – viool, Bogdan Jianu – cello, Andrei
Banciu – piano

Informatie
Datum: maandag 12 november 2012
Aanvangstijd: 20.15 uur
Locatie: Bethaniënklooster, Barndesteeg 6B, Amsterdam
Prijs: € 17,50 / € 14,- (CJP/Stadspas/65+)

Reserveren Bethaniënklooster: http://www.bethanienklooster.nl – 020-6250078, of bel de Leo Smit Stichting, 020 422 7001 / secretariaat@leosmit.nl / http://www.leosmit.nl

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: