Spring naar inhoud

Majeur & Mineur Akkoorden

september 24, 2021

Voor pianoleerlingen volgt nu een uitleg over de majeur en mineur akkoorden in hun grondleggingen.

Een akkoord is een samenklank bestaande uit drie of meer tonen. Akkoorden worden genoemd naar hun belangrijkste toon. In een C Akkoord is dus C de belangrijkste toon. Deze toon is de grond (toon) waarop het akkoord rust. Bij een F Akkoord is dus de F de belangrijkste ofwel grondtoon.

Zet je rechterduim op een C. Druk de toetsen van de eerste, derde en vijfde vinger in. je speelt nu CEG. C is de grondtoon, E de middelste toon en G de bovenste toon. Dit is een C akkoord.

Speel nu ook eens een D akkoord, een E akkoord enzovoort. Zeg hardop de namen van de toetsen en bij voorkeur ook hun functie. Hun functie is telkens: grondtoon, middelste en bovenste toon.

Op dit moment speel je akkoorden maar het is nog niet duidelijk of je een majeur of een mineur akkoord speelt. Hoe kom je daar nu achter?

Als we het C akkoord bestaande uit de noten CEG bekijken dan valt op dat er van de grondtoon tot en met de middelste toon vijf toetsen zitten. Waarom? C,Cis,D,Dis,E. Dat zijn er vijf! Van de middelste tot en met de bovenste toon zijn er vier: E,F,Fis,G. Die optelsom van vijf plus vier maakt dat er hier sprake is van een majeur akkoord.

Als we een A akkoord spelen dan drukken we A,C,E in. Van A tot en met C zijn er vier en van C tot en met E zijn er vijf. Dat is het tegenovergestelde van het majeur akkoord. Hier is sprake van een mineur akkoord.

Het symbool voor een majeur akkoord is een grote letter boven de melodie, een c majeur akkoord leidt tot C boven de melodie genoteerd. Zie je achter de grote letter een m dan weet je dat er sprake is van een mineur akkoord.

De meest voorkomende majeur akkoorden op een rijtje:

C: C-E-G. D: D-Fis-A. E: E-GIS-B. F: F-A-C. G: G-B-D. A: A-Cis-E. Bes: Bes-D-F. Reken deze akkoorden ook eens na. Als het goed is dan geldt bij ieder akkoord weer grondtoon, vijf plus vier.

De meest voorkomende mineur akkoorden op een rijtje: Cm: C-Es-G. Dm: D-F-A. Em: E-G-B. Fm: F-As-C. Gm: G-Bes-D. Am: A-C-E. Bm: B-D-Fis. Reken de akkoorden ook eens na. Als het goed is dan geldt bij ieder akkoord grondtoon plus vier plus vijf.

Uit welke tonen bestaat een Fis akkoord? En een As akkoord?

Tot slot: we weten dat bijvoorbeeld een G Mineur akkoord bestaat uit de tonen G-Bes-D. Waarom heet die middelste toon nu Bes en niet Ais?

Een akkoord bestaat uit altijd uit drie letters die niet elkaars buren maar elkaars overburen zijn. Een Ais is een soort A, namelijk een verhoogde A. A is de buurman van G. Dat doen we bij akkoorden niet. Een Bes is een vorm van een B, namelijk de verlaagde B. De B is de overbuurman van de G en is als het om akkoorden gaat, de juiste letter om te kiezen.

Nalezen? In deze PDF vind je alles op een rijtje:

From → Uncategorized

Geef een reactie

Plaats een reactie